perjantai 18. lokakuuta 2013

Uusi satula kokeilussa

Tiistaina Läiskä sai ensimmäistä kertaa kokeiluun tulleen satulan selkäänsä. Jännityksessä laitoin sen hevosen selkään ja toivoin, että tämä ongelma olisi tässä. Jokainen satulaa etsinyt tietää, ettei kyse ole mistään pienestä tehtävästä. Yleensä joutuu sovittelemaan monia satuloita, enen kuin se täydellinen löytyy. Tietenkin joillakin on tuuria ja hyvä satula on heti ensimmäinen. 

Jo heti ensi vilkaisulta satula näytti hyvältä. Hiukan jännitin, että eikai paina lavoilta, mutta onneksi se istui oikein hyvin. Sitten silmääni pisti se varsinainen ongelma. Oliko satula sittenkin liian kapea. Oli aivan rajoilla mahtuiko säkä liikkumaan tarpeeksi. Hevosen seisoessa tasajaloilla oli ihan jes, mutta kun liike tuli mukaan kävi satulan sopivuus aivan rajamailla. Hevonen kuitenkin oli tyytyväinen, joten lähdettiin testaamaan satulaa.


Läiskä liikkui satulan kanssa super hyvin. Liekkö kyse ollut satulasta vai muuten vain energiasta, mutta ruuna porskutti reippaasti eteenpäin. Mitään ihmeellisyyksiä emme tehneet. Muutamia takaosakäännöksiä, sekä siirtymisiä ja ratsastelin vain kaikki askellajit läpi. Laukka varsinkin oli positiivinen yllätys. Sieltähän nousi laukkaa  ja hyvää sellaista. Hevonen teki töitä ja pyöritti sitä tosi hyvin. Poikaan saatiin myös vähän lisää säpäkkyyttä, kun ratsastuksen aikana kentän ohi ajoi isoja rymiseviä puurekkoja kärryineen. Ensimmäisen kerran katsoi pörhällään, mutta jo seuraavan rekan kohdalla otti ihan rennosti. Silti pälyili enemmän ympärilleen. Viisaasti kuitenkin käyttäytyi. Hieno poika!



Mentiin vielä pellollekkin laukkailemaan, jotta saataisiin hiki pintaan. Läiskä oli vähän laiskahko, mutta oikein mukava muuten. Irenekin laukkaili ja meni loppuverkat ruunalla ja tosi hyvin meni. Meno näytti paljon sulavammalta kuin viimeksi, vaikkei silloinkaan mitään vikaa ollut. Läiskä, kun on vain semmoinen erikoisine askellajineen, ettei sillä ratsastus välttämättä tunnu heti luontevalta.

Jos nyt tuli semmoinen olo, että öö näissä kuvissa on jotain hassua, niin joo meillä ei tosiaankaan ollut satulahuopaa. Näin vain näimme mistä kohti satula painautuu hevosta vasten ja pystyimme tarkistamaan, että satulan paine jakautuu tasaisesti. Hyvältä näytti muuten, paitsi säkä oli edelleenkin aivan rajamailla.



Eilen oli sitten valmennus. Heti alussa valmentaja tuli tutkimaan satulaa ja sanoi, että satulan sopivuus on pienestä kiinni. Muuten se kävi kuin nenä päähän, mutta säkä ei mahtaunut liikkumaan tarpeeksi leveys suunnassa. Kun olisi saanut sentin lisää olisi satula ollut aivan täydellinen. Arvatkaapa vain ärsyttikö! Oltiin löydetty niin täydellisen värinen, näköinen ja tuntuinen satula ja sitten tämä kaikki saataa jäädä yhdestä pahuksen sentistä kiinni. Katsotaan nyt vielä voiko satulan hyväksi tehdä jotain.

Aloiteltiin ravailemalla pitkällä ohajalla kenttää ympäri alkulämmittelyksi. Läiskä venytti päätään jo alussa mukavasti alas ja oli muutenkin tosi rennon tuntuinen. Seuraavaksi siirryttiin itse tunnin aiheeseen. Siirtymisiin. Käynti-seis-käynti, niin helppo perusasia ja ei vain onnistu. Kaikki pöljästeltiin, että mikä tuolle hevoselle on oikein tullut, kun ei enää edes pysähdy. Pidätteistä tarjosi väistöä, epämääräistä steppailua ja peruutuksi. Itse pysähtyminen oli kuitenkin tosi sitkeässä. Vaikka kuinka yritin ei tilanne alkanut paranemaan. Satula pois ja uudestaan kokeilamaan. Nyt onneksi paremmalla onnella. Hevonen alkoi pysähtymään tosi hyvin. Todettiin sitten, että satula on varmastikkin liian kapea.


Koko tunti tehtiin vain erilaisia siirtymisiä ja Läiskä oli erittäin mukava. Reipas, mutta kuitenkin kuuliainen. Hevonen alkoi myös toimia tosi nopeasti ja pystyttiin pysähdyksestäkin nostamaan laukka ilman ainuttakaan raviaskelta! Laukasta pysähtyminen alkoi myös toimia tosi nopeasti ilman mitään puolen kierroksen raviapätkiä. Itse laukka oli myöskin tosi hyvää. Hevonen jaksoi laukata useammankin kierroksen putkeen ilman, että vauhti tuntui lopahtavan. Mihin hävis ne laukannostot..:D Saatiin niin minä kuin hevonenkin positiivista palautetta ja valmentaja totesi, että jos toisenkin kerran joudutaan heittämään satula pois niin siitä ei onneksi näytä koituvan ongelmaa.

2 kommenttia:

  1. voi vitsi miten harmi tuo satula! jos joudutte kokonaan vaihtaa uuteen satulaan niin kannattaa hei ottaa wintec, niissä voi vaihella kaaria leveämmäksi tai kapeammaksi :) tosin wintecit ei kai oo nahkasia, kaikki on kai synteettisiä satuloita. mut ihan passelin näkösiä, kevyitä ja vettähylkiviä! ite tykkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Läiskällä olikin wintec ennen käytössä, mutta leveimmälläkin kaarella se oli liian kapea sään kohdalta. Itsekkin pidin tosi paljon kyseisestä satulasta, kun oli niin kevyt, hyvä istua ja helppo muunnella!:) Kiitos vinkeistä!

      Poista